Z przyjemnością informujemy, że dr Katarzyna Tyśkiewicz realizuje 2-tygodniowy zagraniczny staż naukowy na Uniwersytecie Hohenheim na zaproszenie Profesora Waltera Vettera. Uniwersytet Hohenheim jest wiodącym ośrodkiem w zakresie nauk rolniczych oraz nauk o żywności (16 miejsce w kategorii Rolnictwo i Leśnictwo wg QS World University Ranking, 2021).
Zespół naukowców pod kierownictwem Prof. Vettera specjalizuje się w analizie i separacji związków biologicznie aktywnych w izolowaniu związków lipidowych ze szczególnym akcentem na m.in. kwasy tłuszczowe, sterole i witaminy.
Prowadzone podczas stażu badania mają na celu zdobycie wiedzy na temat metod separacyjnych, w szczególności technikami preparatywnymi, pozyskanie frakcji substancji bioaktywnych z wybranych ekstraktów nadkrytycznych jako przyszłych potencjalnych naturalnych dodatków do środków ochrony roślin, które w dalszych badaniach zostaną przebadane pod kątem właściwości przeciwgrzybicznych, a także zacieśnienie współpracy naukowej z Uniwersytetem Hohenheim.
Dr Katarzynie Tyśkiewicz gratulujemy wyjazdu naukowego oraz życzymy dalszych sukcesów we współpracy naukowej i projektowej z międzynarodowymi ośrodkami badawczymi.
Data publikacji: 2020-09-21