• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Z przyjemnością informujemy, że dr Katarzyna Tyśkiewicz realizuje 2-tygodniowy zagraniczny staż naukowy na Uniwersytecie Hohenheim na zaproszenie Profesora Waltera Vettera. Uniwersytet Hohenheim jest wiodącym ośrodkiem w zakresie nauk rolniczych oraz nauk o żywności (16 miejsce w kategorii Rolnictwo i Leśnictwo wg QS World University Ranking, 2021).

Zespół naukowców pod kierownictwem Prof. Vettera specjalizuje się w analizie i separacji związków biologicznie aktywnych w izolowaniu związków lipidowych ze szczególnym akcentem na m.in. kwasy tłuszczowe, sterole i witaminy.

Prowadzone podczas stażu badania mają na celu zdobycie wiedzy na temat metod separacyjnych, w szczególności technikami preparatywnymi, pozyskanie frakcji substancji bioaktywnych z wybranych ekstraktów nadkrytycznych jako przyszłych potencjalnych naturalnych dodatków do środków ochrony roślin, które w dalszych badaniach zostaną przebadane pod kątem właściwości przeciwgrzybicznych, a także zacieśnienie współpracy naukowej z Uniwersytetem Hohenheim.

Dr Katarzynie Tyśkiewicz gratulujemy wyjazdu naukowego oraz życzymy dalszych sukcesów we współpracy naukowej i projektowej z międzynarodowymi ośrodkami badawczymi.

Data publikacji: 2020-09-21

Powiadomienie o plikach cookie.

Strona korzysta z plików cookies i innych technologii automatycznego przechowywania danych do celów statystycznych i realizacji usług. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia, warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies można określić w ustawieniach przeglądarki internetowej.