• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Zastosowanie

Ekstrakt chmielowy stosowany jest w browarnictwie, przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.

Charakterystyka

  • Ekstrakt chmielowy jest skoncentrowanym wyciągiem żywicznych substancji goryczkowych, olejków chmielowych i garbników zawartych w szyszkach chmielowych. Odznacza się dużą stabilnością, nie wykazuje zmian w składzie, nawet przy długotrwałym przechowywaniu. Nie zawiera azotanów, pestycydów, a także polarnych substancji gorzkich powodujących m.in.: starzenie się piwa.
  • Zawartość żywic chmielowych w ekstrakcie, % mas.:
    • żywic ogółem do 97,
    • żywice miękkie do 93 (α-kwasy do 49, frakcja β do 44),
    • żywice twarde do 4.
  • Produkcja ekstraktów roślinnych otrzymywanych przy użyciu ditlenku węgla w warunkach nadkrytycznych spełnia wymagania normy HACCP Codex Alimentarius.

Patenty

  • PL 211 738
  • PL 212 446
  • PL 212 627
  • PL 212 630
  • PL 212 633

Referencje

Browar AMBER Sp. z o.o. BARTH-HAAS GROUP
Grupa Żywiec S.A. Kompania Piwowarska S.A. (SABMiller plc)
Perła – Browary Lubelskie S.A.  
SULIMAR Sp. z o.o. – Browar Cornelius  
Van Pur Sp. z o.o.  
Zakłady Piwowarskie „Głubczyce” S.A.  


Nagrody i wyróżnienia

2010 - Nagroda Prezesa Rady Ministrów za "Kompleksowe przetwórstwo chmielu z wykorzystaniem ekstrakcji nadkrytycznej" – I miejsce w kategorii wybitne krajowe osiągnięcia naukowo-techniczne, Warszawa

2007 - Srebrny medal – Belgijskie i Międzynarodowe Targi Innowacji Technologicznych BRUSSELS EUREKA!, Bruksela

2005 - Srebrny medal – 6 Międzynarodowa Wystawa Wynalazków INNOWACJE, Gdańsk

2003 - Złoty medal – 5 Międzynarodowa Wystawa Wynalazków INNOWACJE, Gdańsk

 

Powiadomienie o plikach cookie.

Strona korzysta z plików cookies i innych technologii automatycznego przechowywania danych do celów statystycznych i realizacji usług. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia, warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies można określić w ustawieniach przeglądarki internetowej.