• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ekstrakt z papryki czerwonej słodkiej

Zastosowanie

Ekstrakt z czerwonej papryki słodkiej jest bogatym źródłem naturalnych karotenoidów. Stosowany jest głównie jako barwnik do żywności, m. in. w sosach sałatkowych, produktach mięsnych, w tym wędlinach. Często, głównie do barwienia serów, używa się go w połączeniu z annato, innym naturalnym preparatem karotenoidowym.

Preparaty z papryki stosowane są również do przedłużania trwałości gotowych dań mięsnych, zarówno chłodzonych, jak i mrożonych. Rosnące zainteresowanie naturalnymi karotenoidami wiąże się z ich działaniem prozdrowotnym – są antyutleniaczami, chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i tlenu, hamują rozwój niektórych typów nowotworów.

Charakterystyka

Substancje aktywne: Karotenoidy: kapsantyna, kapsorubina, zeaksantyna, kryptoksantyna, ?- i ß-karoten. Kwasy tłuszczowe: linolowy, ?-linolenowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy, mirystynowy, arachidowy oraz behenowy.

Przeznaczenie: przemysł spożywczy - mięsny i rybny, suplementy diety.

Skład chemiczny [% wag]
Zawartość karotenoidów w przeliczeniu na ß-karoten 6
Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT):
kwas linolowy (rodzina kwasów omega-6) 40 – 50
kwas ?-linolenowy (rodzina kwasów omega-3) 7 – 18
Kwasy mononienasycone:  
kwas oleinowy 7 – 15
Kwasy nasycone:  
kwas palmitynowy 15 – 20
kwas stearynowy 2 – 5
kwas mirystynowy 0,5 – 2,5
kwas arachidowy 0,8 – 3
kwas behenowy 0,5 – 3

Patenty

PL 213468



Olej z nasion aronii

Zastosowanie

Olej nasion aronii może być stosowany jako suplement diety oraz do produkcji kosmetyków do twarzy i ciała.

Charakterystyka

Substancje aktywne: nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, ?-linolenowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy; sitosterole, witamina E; witamina A.

Przeznaczenie: kosmetyki nawilżające i łagodzące podrażnienia dla skóry suchej, wrażliwej oraz jako suplement diety.

Zawartość kwasów tłuszczowych w ekstrakcie [% wag]
niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), w tym:
kwas linolowy (rodzina kwasów omega-6) 20 - 45
kwas ?-linolenowy (rodzina kwasów omega-3) 0,5 – 1,5
kwasy mononienasycone, w tym:  
kwas oleinowy 6 - 12
kwasy nasycone, w tym:  
kwas palmitynowy 1,5 – 3,5
kwas stearynowy 0,5 – 1,0




Olej z pestek dyni

Zastosowanie

Olej pestek dyni może być stosowany do produkcji kosmetyków dla każdego rodzaju skóry jako środek nawilżający oraz dodatek do peelingów. Olej posiada własności lecznicze podnosi odporność organizmu, wspomaga regulację gospodarki hormonalnej i metabolicznej, wspomaga likwidację pasożytów układu trawiennego.

Charakterystyka

Substancje aktywne: nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy; witamina E; witamina A.

Przeznaczenie: kosmetyki nawilżające i łagodzące podrażnienia dla skóry suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się; suplementy diety.

Zawartość kwasów tłuszczowych w ekstrakcie [% wag]
niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), w tym:
kwas linolowy (rodzina kwasów omega-6) 25 - 55
kwas ?-linolenowy (rodzina kwasów omega-3) 0,5 – 1,5
kwasy mononienasycone, w tym:  
kwas oleinowy 15 - 20
kwasy nasycone, w tym:  
kwas palmitynowy 5 - 10
kwas stearynowy 1 - 5




Olej z nasion maliny

Zastosowanie

Olej z nasion maliny stosowany w preparatach kosmetycznych dla skóry łojotokowej i trądzikowej, poprawia gospodarkę lipidami co m.in. zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych. Dzięki wysokiej zawartości kwasu linolowego wpływa na zwiększoną przepuszczalność naskórka oraz wykazuje zdolność głębokiej penetracji tkanek, co czyni go doskonałym nośnikiem substancji naprawczych i odmładzających.

Olej z nasion maliny wykazuje działanie w zakresie ochrony przeciwko promieniowaniu UVB i UVA.

Charakterystyka

Substancje aktywne: nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, ?-linolenowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy; witamina E, witamina A.

Przeznaczenie: kosmetyki nawilżające i łagodzące podrażnienia dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się; pielęgnujące dla cery łojotokowej i trądzikowej; odżywki do włosów; kremy do rąk; pomadki do ust, suplementy diety.

Olej z nasion maliny charakteryzuje się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).

Skład chemiczny [% wag]
niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), w tym:
kwas linolowy (rodzina kwasów omega-6) 25 – 55
kwas ?-linolenowy (rodzina kwasów omega-3) 10 – 40
Kwasy mononienasycone:
kwas oleinowy 4 – 12
Kwasy nasycone:
kwas palmitynowy 1 – 5
kwas stearynowy 0,5 – 3




Olej z nasion czarnej porzeczki

Zastosowanie

Olej z nasion czarnej porzeczki stosowany jest w leczeniu wszelkiego typu podrażnień skóry, atopowego zapalenia, egzemy, łuszczycy, łupieżu, przeciwdziała wypadaniu włosów i łamliwości paznokci. Wspomaga także leczenie trądziku młodzieńczego. NNKT zawarte w oleju z nasion czarnej porzeczki, a szczególnie GLA, działają bakterio- i grzybostatycznie, przywracając prawidłowy skład flory bakteryjnej skóry.

Wpływa również korzystnie na krążenie krwi, a przez to na strukturę i wygląd skóry, która staje się bardziej elastyczna i uzyskuje ładniejszy koloryt.

Charakterystyka

Olej z nasion czarnej porzeczki charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), kwasów mononienasyconych oraz niską zawartością kwasów nasyconych.

Substancje aktywne: Nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, ?-linolenowy, ?-linolenowy, stearydynowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy, witamina E.

Przeznaczenie: Kosmetyki nawilżające i łagodzące podrażnienia dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się; regenerujące, odmładzające i ujędrniające dla cery dojrzałej; pielęgnujące dla cery trądzikowej, suplementy diety.

Skład chemiczny [% wag]
Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)
kwas linolowy (rodzina kwasów omega-6) 25 – 50
kwas ?-linolenowy (rodzina kwasów omega-3) 7 – 15
kwas ?-linolenowy (rodzina kwasów omega-6) 7 - 15
kwas stearydynowy (rodzina kwasów omega-3) 0,5 - 3
Kwasy mononienasycone:
kwas oleinowy 8 – 14
Kwasy nasycone:
kwas palmitynowy 2 – 6
kwas stearynowy 0,5 – 3




Olej z nasion truskawek

Zastosowanie

Olej nasion truskawki może być stosowany do produkcji kosmetyków do twarzy i ciała tworzonych z wykorzystaniem naturalnych olejków eterycznych. Charakteryzuje się lekką konsystencją oraz zapachem charakterystycznym dla owoców truskawki.

Olej ten może być stosowany także przez przemysł spożywczy jako dodatek do suplementów diety.

Charakterystyka

Olej z nasion truskawki charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), kwasów mononienasyconych oraz niską zawartością kwasów nasyconych.

Substancje aktywne: nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, ?-linolenowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy; witamina E; witamina A.

Przeznaczenie: kosmetyki nawilżające i łagodzące podrażnienia dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się; pielęgnujące dla cery łojotokowej i trądzikowej; odżywki do włosów; kremy do rąk; pomadki do ust, suplementy diety.

Skład chemiczny [% wag]
Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT):
kwas linolowy (rodzina kwasów omega-6) 25 – 50
kwas ?-linolenowy (rodzina kwasów omega-3) 15 – 35
Kwasy mononienasycone:
kwas oleinowy 9 – 18
Kwasy nasycone:
kwas palmitynowy 2 – 5
kwas stearynowy 0,5 – 3




Powiadomienie o plikach cookie.

Strona korzysta z plików cookies i innych technologii automatycznego przechowywania danych do celów statystycznych i realizacji usług. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia, warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies można określić w ustawieniach przeglądarki internetowej.